lørdag 11. oktober 2008

Siden sist...

Nå er det jammen lenge siden jeg oppdaterte bloggen!
Siden sist har vi flytta inn i ny leilighet, trent masse lydighet, vært på to helgekurs + at vi går på nytt konkurranselydighetskurs hos Thomas&Fanny på torsdager.

27+28. september var vi på kurs i spesialsøk hos Knut. Vi begynte med å lære hundene å markere på en bestemt lukt (dvs Yellow Lipton Tea) i bokser i en liten søksbane. Etter noen økter med dette ble det lagt tørrfôr i to av boksene for at hundene ikke bare skulle lære seg å markere på riktig lukt, men også velge bort andre lukter.

Hedda søker...


..og får belønning:

(disse to bildene er lånt fra Kjersti)

Thea i full konsentrasjon;


Neste steg var å gjemme en boks med te i gresset, samtidig som hunden så at det ble lagt ned en leke - telukten ble dermed assosiert med leken. Etter en eller to repetisjoner ble kun boksen med te lagt ut, og det klarte de fleste hundene fint. Teboksen ble også gjemt andre steder; bak busker, under noen blader, bak trær osv. Hundene skjønte raskt poenget - jeg var litt i tvil om vi gikk for raskt fra søksbanen til å gjemme boksene, men det var ingen tvil om at Hedda hadde skjønt hva hun skulle lete etter. Heller ingen tvil om at Hedda syntes dette var kjempegøy, men også ganske slitsomt, hun sov nesten hele kvelden etter at vi kom hjem:)

Neste dag skulle vi gjemme kun selve te-posene, og disse ble gjemt ulike steder i skolegården der kurset foregikk; langs veggen, inni rør, i en rist, inni en stolpe, bak en søppelkasse osv. Ganske morsomt å se hundene snuse bortover som vanlig, før de plutselig bråstoppa og markerte på teposene:) Etterhvert tok vi også å strødde litt te ulike steder, for å sjekke at hundene faktisk markerer på selve teen, og ikke på posen rundt. Dette gikk også stort sett bra.


Vi gjorde også en annen variant, nemlig å gjemme teen PÅ mennesker! Det var tydeligvis mye vanskeligere, og det tok litt tid før Hedda skjønte at hun kunne søke etter te også på menneskene. Hedda hadde litt lett for å søke mest fra knærne og oppover, så derfor gjemte vi teen for det meste i skoene, buksebretten osv.Hedda syntes virkelig at dette var kjempegøy, og det er jo så morsomt å jobbe med hundens luktesans på denne måten! Dette erhelt klart noe jeg kommer til å fortsette med som aktivisering, det er jo så raskt og enkelt å bare gjemme noen teposer og sette igang:)

Sjekk bloggene til Kjersti/Thea og Charlotte/Sokrates, som også har skrevet om dette kurset.

Forrige helg, dvs 4+5. oktober var det klart for kurs med Maria Hagström hos Fanny og Thomas. Dette kurset meldte jeg meg på for flere måneder siden, men da var det egentlig fullt, så derfor meldte jeg med på utstilling i Konsvinger istedet. Men pga flere avbestillinger kom vi med allikevel, og valget mellom kurs eller utstilling var ikke så veldig vanskelig;)
Vi var hele 9 deltakere med hund pluss flere observatører, så det ble kun totalt fire økter på hver hund iløpet av helgen. Det var uansett veldig lærerikt å se på de andre hundene, Maria kom med mange gode tips som var nyttige for de fleste.
Maria hadde også litt teori inne der hun tok opp forberedelse og rutine i forbindelse med konkurranser, og hvordan gjøre konkurransedagen til en positiv opplevelse for hunden uansett resultat. Hun var også opptatt av at man ganske tidlig skulle lære hunden små kjeder, dette kan og bør man gjøre selv om hunden ikke kan hele øvelser.

Heddas fire økter ble fylt med fokus, fri ved foten og innlæring av fremadsending (bruks). Maria var opptatt av at Hedda alltid selv skulle ta kontakt med meg og velge å begynne å jobbe, uten at jeg må be henne om fokus først. Det er jo i grunn slik vi pleier å trene, men jeg merker jo at når man er på slike steder med mye lukter og andre spennende ting, at det er veldig fristende å mase litt...
Jeg ville også ha hjelp til fri ved fot, her har Hedda en tendens til å komme for langt frem, og jeg ville ha tips til hvordan jeg kunne få en mer stabil og korrekt posisjon. Maria mente at jeg skulle ha Hedda løs, og rett og slett shape inn en riktig posisjon, men så fort hun gikk feil skulle jeg avbryte med en gang. Dette med å avbryte umiddelbart med en gang Hedda kommer bittelitt for langt frem tror jeg nok er veldig lurt, hvis ikke blir det nok for liten forskjell mellom riktig og galt - dessuten er det jo egentlig en belønning i seg selv at jeg fortsetter å gå.
Vi fikk også masse tips når det gjaldt innlæring av bruks-fremadsendingen. Steg en var å shape inn at hunden kunne stå ved min side med blikket rettet framover. Hedda er flink til å stå i ro på kommando, men vil gjerne følge meg med blikket, så vi kom ikke stort lenger enn å belønne at hun kikket framover. Neste steg var å shape inn at hunden gikk framover med blikket i riktig retning, og med riktig tempo.

Jeg tok dessverre ingen bilder denne helgen.
Sjekk andre som har blogget om dette kurset her;
Ellen&Frikk
Kjersti&Thea
Siv&Kry
Nina&Maximus
Kristine&Milli

Dessuten vil jeg gratulere Heddas søster Glimma med førstepremie i Nkl på jakt i september, dere er kjempeflinke!
Heddas halvsøster Puma har også gjort det bra på jaktprøver, og kan nå skryte av en førstepremie i eliteklassen, GRATTIS!!!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej på er!!!
Jättekul att höra av er och läsa om era äventyr.

TACK så jättemycket för grattiset. Det var verkligen en toppendag. Vi kanske kan ses nån gång tillsammans med Veronica & Oliver i Karlstad. Hur långt har du dit?? Skulle vara så kul att träffa dig och Hedda.

Ha det gott!! KRAMAR från oss.

Merete Andersen Huser sa...

Fant bloggen din, Anja, skal følge med! Hyggelig å se deg igjen, husk, hilse mamma fra meg! Hilsen oss swingende svanser i Trøgstad:o)

Anonym sa...

GRATTIS goaste Hedda på din 2-års dag !! Hoppas matte ger dig allt gott du vill ha och att du får göra precis vad du vill på DIN dag.

Vilka härliga träningar ni haft. Vi förstår nu varför hemsidan inte blivit uppdaterad. Tänk vad en duktig Hedda kan nosa sig fram till.

Hoppas allt är bra annars och nästa år planerar jag & halvsyrran komma och starta jaktprov i Norge :). Naturligtvis ser vi till så det blir i närheten av Oslo så vi kanske får chans att träffa våra favorittjejer från Norge !! Men först ska det väl förhoppningsvis bli lite valpar....

PUSSAR från mamma Troja & syster Puma
KRAMAR från Lotta

Anonym sa...

G*R*A*T*T*I*S Hedda på vår 2-årsdag!!! Se nu till att få en massa EXTRA smaskens i matskålen idag, DET SKA JAG!! *mums*

PUSS från mig
&
KRAM från matte.